Ana içeriğe atla

HAFTA-8
BİLGİSAYAR AĞLARI

Bilgisayar Ağı Nedir?

En az iki bilgisayarın birbirlerine bağlanıp, bilgi alış-verişinde bulunmasına bilgisayar ağı (Network) denir. Bilgisayar ağları, kullanıcılara bilgisayarlar arası bilgi paylaşımı yapabilecekleri bir ortam sağlar.
Bu ağlar fiziksel veya kablosuz olarak bağlanabilir.
5.1.8.B1 – Bilgisayar Ağı Nedir Sunumu


Bilgisayar ağlarının kullanım amaçları şöyledir;
Kaynak Paylaşımı: Yazıcı, tarayıcı ve sabit disk gibi cihazların ortak kullanımı için.
Dosya ve Veri Paylaşımı: Ağa bağlı bir sunucuda tutulan dosya ya da verilerin ağdaki diğer cihazlara paylaşımı, yetki ve güvenlik sınırlılıklarının kontrolü için.
Uygulama Paylaşımı: Ağa bağlı bir cihazdaki uygulamanın (yazılımın) diğer cihazlardan da erişilebilir olması için. Çok oyunculu oyunların oynanması için.
Haberleşme: Çeşitli yazılımlar aracılığı ile sağlanan iletişim ve haberleşme olanakları için. Bir web sitesine erişmek, görüntülü yada sesli görüşme yapmak için
Bilgisayar ağları çalışma kağıdıBilgisayar ağları çalışma kağıdıBilgisayar ağları çalışma kağıdı

İnternet’e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?

İnternet Nedir?

İnternet, birçok bilgisayar sistemini birbirine bağlayan, dünya çapına yayılmış olan bir iletişim ağıdır. Bir bilgisayarı, modemi ve telefon hattı (fiber hattı) olan herkes bu hizmetti sağlayan kuruluşlardan bu hizmeti satın alarak kullanabilirler. Fiber internetin telefon hatlarındaki internetten farkı bakır kablolarla ulaştırılan internetin fiber kablolarla ulaştırılmasıdır. Fiber kabloların yararı verileri daha hızlı aktarmasıdır.
1969 yılında ABD Savunma Bakanlığı bünyesindeki “İleri Araştırma Projeleri Ajansı” tarafından ortaya çıkartılmıştır. Türkiye İnternet’e Nisan 1993 ’ten beri bağlıdır.
İnternet bağlantısı için gerekli olan malzemeleri iki bölümde inceleyebiliriz. Donanım ve yazılım.

Donanım

Bilgisayar içerisinde birden fazla donanım bulunan alettir. Bir bilgisayarda bulunan en temel donanım parçaları; Anakart, İşlemci, Ram, Sabit Disk, CD/DVD, Klavye, Fare, Ses Kartı, Ekran Kartı, Monitör’dür. Günümüzde bilgisayarın görevini yapan daha küçük ve taşınabilen aletler mevcuttur. Cep Telefonu, Tablet, Dizüstü Bilgisayar, NetBook, iPhone bunlardan bazılarıdır.
Ethernet Kartı: Bilgisayar ile modem arasındaki ilişkiyi sağlayan parçadır. Günümüzde ethernet kartları kablolu ve kablosuz olarak modemle ilişki kurmaktadır.
Modem: Dijital bilgileri analog bilgilere, analog bilgileri dijital bilgilere dönüştüren alet olarak tanımlanabilir. Günümüzde en fazla kullanılan modemler ADSL Modem olarak isimlendirilir. Modemler kablolu ve kablosuz olarak ikiye ayrılır.
Kablo: Kablolu modem ve bilgisayar arasındaki bağlantıyı sağlamak amacıyla kullanılır. Günümüzde en çok kullanılan kablo CAT5 olarak isimlendirilir. Kabloların ucuna RJ45 isimli parçaların takılması gerekir.
Telefon Hattı – Fiber Hat :İnternet bağlantınızın hızı, yükleme, indirme kapasitesi, bağlantınızın sürekli olması telefon hattınıza (fiber hattınıza) bağlıdır. Önceleri internet bağlantısı için telefon gerekli olmasına rağmen şimdiler de telefona gerek kalmamıştır.

Yazılım

Gerek bilgisayar gerekse diğer aletlerle internete bağlanmak için mutlaka işletim sistemlerine gereksinim vardır. İşletim sistemleri kullanılan aletlere ve işletim sistemini üreten firmalara göre değişiklik göstermektedir. Günümüzde en yaygın kullanılan işletim sistemlerini şöyle sıralayabiliriz. Windows İşletim Sistemleri, Unix, Pardus, Android, Apple bunlardan bazılarıdır.
Ayrıca kullanılacak internet protokolüne göre yazılımların yüklenmesi gerekir. Web sayfası üzerinde çalışacaksanız tarayıcının kurulu olması gerekir. İnternet Explorer, Google Chrome, Firefox, Opera, Safari en yaygın kullanılan tarayıcılardan bazılarıdır. E-mail işlemlerini kullanacaksanız, her ne kadar tarayıcılarda kullanılabilse de, e-mail programlarının bilgisayarınıza kurulu olması gerekir. Microsoft Outlook, Pico, Kmail bunlardan bazılarıdır.

Bilgisayar Ağları

Yerel Alan Ağı (Local Area Network, LAN) :
Ev, okul, laboratuar, iş binaları vb. gibi sınırlı coğrafi alanda bilgisayarları ve araçları birbirine bağlayan bir bilgisayar ağıdır. LAN’ların özellikleri ise WAN’ların (Geniş alan ağı) aksine daha yüksek veri aktarımı, daha küçük bir alan, ve daimi bağlantıyı sağlamak için aylık kira karşılığı bir ara elemana gerek olmamasıdır.
Geniş Alan Ağı, ( Wide Area Network, WAN) :
Birden fazla cihazın birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan fiziksel veya mantıksal büyük ağdır. Yerel alan ağlarının birbirine bağlanmasını sağlayan çok geniş ağlardır. En bilinen geniş alan ağı internettir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

6. sınıf 2 yazılı konu özeti (deftere yazılacaklar)

 konu özeti için bağlantıya tıkla ETKİNLİKLER VE KONU ÖZETLERİ İÇİN TIKLA bilişim kitaplarına erişmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın ve görsellerdeki kitapları seçin  kitap için tıkla

5. sınıf 2. yazılı sınavı konu özetleri deftere yazılacaklar

konu özeti için bağlantıya tıkla  ETKİNLİKLER VE KONU ÖZETLERİ İÇİN TIKLA  aşağıdaki bağlantılardan bilişim kitaplarına ulaşabilirsiniz. bilişim kitabı yazılıya hazırlık sayfaları sayfa 60 'a kadar  kitap için tıkla     2. kitap için tıkla sayfa 107'e kadar       kitaplar görsellerdekine göre seçilecek 
HAFTA-7 (gizlilik ve güvenlik) BİLGİM DEĞERLİ VE ÖNEMLİ Kişisel olarak hangi bilgilerimiz gizli kalmalıdır? Hangi bilgilerimizi kimlerle paylaşabiliriz? Hangi bilgileri başkaları ile paylaşmak sorun yaratır? Bilgi güvenliği denildiğinde akla gelen kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir. Aslında güvenlik sadece bilginin başkasının eline geçmesi anlamına gelmez. Güvenlik,  “gizlilik”, “bütünlük”  ve  “erişilebilirlik”  olarak isimlendirilen üç unsurdan oluşur. Aşağıda listelenen  3 temel güvenlik öğesinden  herhangi biri zarar görürse  güvenlik zaafiyeti  oluşur. Gizlilik :  Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmemesidir. Bütünlük :  Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmemesidir. Erişilebilirlik :  Bilginin ilgili ya da yetkili kişilerce ulaşılabilir ve kullanılabilir durumda olmasıdır. Bilgi güvenliğinin en önemli parçası kullanıcı güvenlik bilincidir. Oluşan güven...