Ana içeriğe atla

HAFTA-2
İŞLETİM SİSTEMİNİ TANIYORUM

İşletim Sistemi Nedir? İşletim sistemi bilgisayardaki tüm donanımların, yazılımların ve dosyaların yönetimini sağlayan en temel yazılımdır.

İşletim Sistemi Olmazsa?

 İşletim sistemi yüklü olmadan bilgisayar, tablet veya telefonumuzu kullanamayız.

İşletim Sistemi Nerelerde Kullanılır?
İşletim sistemleri bilgisayar, tablet, video oyun konsolları, cep telefonları, web sunucularında, arabalarda, beyaz eşyalarda hatta kol saatlerinin içinde bile yüklü olabilir.

Masaüstü İşletim Sistemleri
 Günümüz kişisel bilgisayarında çoğunlukla Windows, MacOS veya Linux işletim sistemleri kullanılır.

 Mobil İşletim Sistemleri
 Cep telefonu ve tabletlerde ise Android, iOS ve Windows işletim sistemleri yaygın olarak kullanılır.

pardus, tubitak tarafından geliştirilmiş yerli işletim sistemimizdir.
İşletim Sistemi görevleri nelerdir?
  • İşlem Yöntemi: Verilen işlemlerin belirli bir sırada ve zamanda uygulanmasını sağlar.
  • Bellek (Memory) Yöntemi: Bellekle ilgili denetleme ve organizasyon yapar. Belleğin dolu ve boş kısımlarını kontrol ederek, işlemler için gerekli belleği ayırır ve işlem bitince bu belleği boşaltır.Main Memory’e (Ana Bellek) gerekli yer kalmayınca yardımcı ek belleği kullanır.(Ek bellek: Disk, Disketv.b. gibi)
  • Giriş – Çıkış Birimleri Yönetimi: Bilgisayar ile çevre birimleri ( I / O Unit ) arasındaki veri alışverişini denetler. (Printer, Mouse, Scanner gibi)
  • Dosya (File) Yönetimi:Verilerin saklandığı dosyalarla ilgili çalışmayı yönetir. Dosya erişim , bilgi yazma – okuma gibi işlemleri düzenler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

6. sınıf 2 yazılı konu özeti (deftere yazılacaklar)

 konu özeti için bağlantıya tıkla ETKİNLİKLER VE KONU ÖZETLERİ İÇİN TIKLA bilişim kitaplarına erişmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın ve görsellerdeki kitapları seçin  kitap için tıkla

5. sınıf 2. yazılı sınavı konu özetleri deftere yazılacaklar

konu özeti için bağlantıya tıkla  ETKİNLİKLER VE KONU ÖZETLERİ İÇİN TIKLA  aşağıdaki bağlantılardan bilişim kitaplarına ulaşabilirsiniz. bilişim kitabı yazılıya hazırlık sayfaları sayfa 60 'a kadar  kitap için tıkla     2. kitap için tıkla sayfa 107'e kadar       kitaplar görsellerdekine göre seçilecek 
HAFTA-7 (gizlilik ve güvenlik) BİLGİM DEĞERLİ VE ÖNEMLİ Kişisel olarak hangi bilgilerimiz gizli kalmalıdır? Hangi bilgilerimizi kimlerle paylaşabiliriz? Hangi bilgileri başkaları ile paylaşmak sorun yaratır? Bilgi güvenliği denildiğinde akla gelen kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir. Aslında güvenlik sadece bilginin başkasının eline geçmesi anlamına gelmez. Güvenlik,  “gizlilik”, “bütünlük”  ve  “erişilebilirlik”  olarak isimlendirilen üç unsurdan oluşur. Aşağıda listelenen  3 temel güvenlik öğesinden  herhangi biri zarar görürse  güvenlik zaafiyeti  oluşur. Gizlilik :  Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmemesidir. Bütünlük :  Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmemesidir. Erişilebilirlik :  Bilginin ilgili ya da yetkili kişilerce ulaşılabilir ve kullanılabilir durumda olmasıdır. Bilgi güvenliğinin en önemli parçası kullanıcı güvenlik bilincidir. Oluşan güven...