Ana içeriğe atla

HAFTA-3
DOSYALARIM NEREDE 

Sık Kullanılan Dosya Uzantıları ve Anlamları

Günlük hayatta bilmediğimiz birçok dosya ile karşılaşıyoruz. Bun dosyaların türünü bilirsek hangi program ile çalıştırmamız gerektiğini de biliriz.

AVI : Barındırdığı 'codec' lerle birlikte sıkıştırılmış video dosyalarıdır. 

BMP : Grafik, resim dosyalarıdır.



DOC ve DOCX  : Microsoft ofis Word programına ait döküman dosyalarıdır. Ofis programı kullanılarak çalıştırılabilir. 


EXE : Doğrudan çalıştırılabilen dosyalardır. Bilgisayarımıza oyun, program ve uygulama yüklemek istediğimizde '.exe' uzantılı dosyalar vasıtasıyla yükleme yaparız. 


GIF : Çoğunlukla internette kullanılan resim/grafik dosyalarıdır. Basit hareketli animasyonlar da gif olarak kullanılabilir.



JPEG/JPG: Popüler bir şekilde kullanılan grafik/resim dosyasıdır. Görüntü kalitesi yüksektir. Büyük boyutlu BMP dosyalarının sıkıştırılmış halidir.

MOV : Apple firması tarafından geliştirilen video/film dosyasıdır.

MP3 (MPEG Audio Stream Layer 3 ): Popüler bir şekilde kullanılan sıkıştırılmış ses dosyalarıdır.

MPEG (Motion Picture Experts Group): Yüksek kaliteli video görüntü dosyalarıdır.

PDF  : Adobe'nin oluşturduğu döküman dosyalarıdır. Kaliteli yazı döküman formatıdır.


PNG : Yüksek kalitede resim/grafik dosyasıdır.

PPT, PPTX : Microsoft ofis powerpoint programına ait dosyalardır. Bu dosyalar sunum/slayt dosyalarıdır.

RAR : Birden fazla dosyanın tek bir dosya haline getirip boyutlarının düşürülmesini (sıkıştırma) sağlayan programın dosya uzantısıdır. WinRAR, WinAce,7-Zip gibi programlarla çalıştırılabilir.

SWF (Shockwave Flash):Macromedia Flash ile hazırlanmış animasyonların görüntülenebilir haldeki dosyalarının uzantılarıdır.Bu dosyalar üzerinde değişiklik yapılamaz.


TXT (Text File): Metin, yazı dosyalarıdır. Sadece düz yazı içerirler.

XLS, XLSX : Microsoft ofis excel programına ait dosyalardır. Bu dosyalar tablolama, grafik vb. içerikler sunar.




BULUT DEPOLAMA NEDİR?

Bulut depolama, internet üzerinde bize verilen bir alanda dosyalarımızı saklamamıza verilen isimdir. Bu depolama hizmeti sayesinde dosya ve klasörlerimize internetin olduğu her yerden her zaman erişebilmekteyiz. bazı bulut depolama hizmetleri afişte gösterilmiştir. inceleyiniz.
Bulut Depolama Hizmetleri Afişi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

6. sınıf 2 yazılı konu özeti (deftere yazılacaklar)

 konu özeti için bağlantıya tıkla ETKİNLİKLER VE KONU ÖZETLERİ İÇİN TIKLA bilişim kitaplarına erişmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın ve görsellerdeki kitapları seçin  kitap için tıkla

5. sınıf 2. yazılı sınavı konu özetleri deftere yazılacaklar

konu özeti için bağlantıya tıkla  ETKİNLİKLER VE KONU ÖZETLERİ İÇİN TIKLA  aşağıdaki bağlantılardan bilişim kitaplarına ulaşabilirsiniz. bilişim kitabı yazılıya hazırlık sayfaları sayfa 60 'a kadar  kitap için tıkla     2. kitap için tıkla sayfa 107'e kadar       kitaplar görsellerdekine göre seçilecek 
HAFTA-7 (gizlilik ve güvenlik) BİLGİM DEĞERLİ VE ÖNEMLİ Kişisel olarak hangi bilgilerimiz gizli kalmalıdır? Hangi bilgilerimizi kimlerle paylaşabiliriz? Hangi bilgileri başkaları ile paylaşmak sorun yaratır? Bilgi güvenliği denildiğinde akla gelen kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir. Aslında güvenlik sadece bilginin başkasının eline geçmesi anlamına gelmez. Güvenlik,  “gizlilik”, “bütünlük”  ve  “erişilebilirlik”  olarak isimlendirilen üç unsurdan oluşur. Aşağıda listelenen  3 temel güvenlik öğesinden  herhangi biri zarar görürse  güvenlik zaafiyeti  oluşur. Gizlilik :  Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmemesidir. Bütünlük :  Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmemesidir. Erişilebilirlik :  Bilginin ilgili ya da yetkili kişilerce ulaşılabilir ve kullanılabilir durumda olmasıdır. Bilgi güvenliğinin en önemli parçası kullanıcı güvenlik bilincidir. Oluşan güven...