Ana içeriğe atla

HAFTA-9-10-11
ARA TARA SOR SORGULA





bilgiye ulaşırken zararlı ve gereksiz içerikleri nasıl ayırt edeceğiz?
6.1.12 Şüpheciyim Ben Çalışma Kağıdı 1


Veri Kaynakları Değerlendirme Afişi

Örnek Araştırma
Bu bilgilere bakılarak ” Ankara’nın Su Kaynakları” kelimesi internette araştırılmış ve buluna kaynaklara aşağıdaki yorumlar yapılmıştır.
  • Bu sayfa 2017 tarihli olduğu için güncel sayılabilir ama ORG uzantılı olduğu için kar amacı gütmeyen bir organizasyona aittir. GOV kadar güvenli değildir.
  • Bu sayfa 2007 tarihli olduğu için güncel kabul edilemez, .com uzantılı olduğu için bu sayfadaki verilere temkinli yaklaşılmalı, teyit edilmeden kullanılmamalıdır.
  • Bilindik bir haber kanalıdır ama tarih olarak eskidir.
  • Gov uzantılı olduğu için resmî veriler sunar, güvenilirdir.
  • Üniversitenin yayınıdır o açıdan güvenilirdir ama tarih olarak güncel değildir.
  • Güncel olabilir ama güvenilir değildir. Başka kaynaklarla içindeki bilgilerin teyit edilmesi gerekir.
  • Bir blog sayfasıdır, güncel değildir. Kişisel bir sayfa olduğu için bilgilerin teyit edilmesi gerekir.
  • Bu adres gov uzantılı güvenilir bir sayfadır. Kaynağın 2010 yılına ait olduğuna dair ipucu içermektedir.
Görev
Bizlerde Menderes’in Su Kaynaklarını İnternet’te araştıralım. Bulduğumuz Web Sitelerinden bir tanesini yukarıdaki gibi şartlara uygun olarak değerlendirip yorum olarak gönderelim.
Örneğin;
“www………………………….com sitesi –  Sitede verilen bilgiler güncel tarihlidir fakat com uzantılı bir site olduğu için bilgilerin başka sitelerde de araştırma yapılarak kontrol edilmesi gerekmektedir.”
gibi bulduğunuz sitenin özelliklerine göre yazabilirsiniz.
bilgi kirliliği

 Herhangi bir olay ya da durum karşısında net bir bilgi olmaması durumunda her kafadan bir ses çıkar. Bu da kesin olmayan ve ne yazık ki kulaktan dolma bilgilerin ortalıkta yayılması ve insanların yanlış bilgilendirilmesine yol açar. Bilgi kirliliği oluşur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

6. sınıf 2 yazılı konu özeti (deftere yazılacaklar)

 konu özeti için bağlantıya tıkla ETKİNLİKLER VE KONU ÖZETLERİ İÇİN TIKLA bilişim kitaplarına erişmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın ve görsellerdeki kitapları seçin  kitap için tıkla

5. sınıf 2. yazılı sınavı konu özetleri deftere yazılacaklar

konu özeti için bağlantıya tıkla  ETKİNLİKLER VE KONU ÖZETLERİ İÇİN TIKLA  aşağıdaki bağlantılardan bilişim kitaplarına ulaşabilirsiniz. bilişim kitabı yazılıya hazırlık sayfaları sayfa 60 'a kadar  kitap için tıkla     2. kitap için tıkla sayfa 107'e kadar       kitaplar görsellerdekine göre seçilecek 
HAFTA-7 (gizlilik ve güvenlik) BİLGİM DEĞERLİ VE ÖNEMLİ Kişisel olarak hangi bilgilerimiz gizli kalmalıdır? Hangi bilgilerimizi kimlerle paylaşabiliriz? Hangi bilgileri başkaları ile paylaşmak sorun yaratır? Bilgi güvenliği denildiğinde akla gelen kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir. Aslında güvenlik sadece bilginin başkasının eline geçmesi anlamına gelmez. Güvenlik,  “gizlilik”, “bütünlük”  ve  “erişilebilirlik”  olarak isimlendirilen üç unsurdan oluşur. Aşağıda listelenen  3 temel güvenlik öğesinden  herhangi biri zarar görürse  güvenlik zaafiyeti  oluşur. Gizlilik :  Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmemesidir. Bütünlük :  Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmemesidir. Erişilebilirlik :  Bilginin ilgili ya da yetkili kişilerce ulaşılabilir ve kullanılabilir durumda olmasıdır. Bilgi güvenliğinin en önemli parçası kullanıcı güvenlik bilincidir. Oluşan güven...